Reklama
 
Blog | Ivo Kaipr

Milión v čudu

Lze volební systém nazývat poměrný, když téměř pětina aktivních voličů nezíská svého zástupce?
Jak by volby dopadly, kdyby 985.075 hlasů nespadlo do koše?  

Představte si jiný, opravdu poměrný systém. Jen malá změna – zůstanou dosavadní lístky, obvody, 5% kvórum. Ale namísto jedné kandidátky vkládáte do obálky 3 lístky. Každý z nich označíte za plentou pořadím, v jakém chcete, aby strana vstupovala do sčítání. Když 5% nepřekročí vaše první strana, dostane se přes kvórum vaše druhá strana. Když ani ta ne, dostane se do parlamentu vaše třetí.  

Vaše třetí. Vaše, Vámi zvolená strana. Ne nějaká dopočtená, kterou tam nechcete ani náhodou.

Volba ani výpočet není o moc složitější. Ale výsledek může být o dost spravedlivější.

Reklama

Kolik v parlamentu nyní nezastoupených voličů  SPOZ, KDU,  SZ  by ve vícehlasém pořadovém systému dalo své druhé nebo třetí pořadí ČSSD? Možná skoro všichni – a ČSSD mohla sestavit vládu, ve které by věděla, že nesmí jít příliš doleva, jinak příště dopadne ještě hůř. 

Kolik hlasů by dostala třeba KDU-ČSL nebo SZ, kdyby se lidé oprávněně nebáli, že jejich hlasy propadnou? Možná tolik, že by aspoň nějací poslanci mohli ve sněmovně zastupovat barvy, které teď budou chybět.

A kolik lidí by přišlo k volbám navíc, kdyby neměli pocit, že se zúčastňují frašky, ve které volební průzkumy předem určí, že jejich hlas bude k ničemu?

Nic z toho nevíme. Volíme poměrným systémem, který nyní zahodil hlasy 985.075 voličů z 5.230.859. Téměř milion lidí, kteří volili  – a kteří přitom nebudou mít v parlamentu žádného jimi určeného zástupce. Ano, je to výsledek podle litery zákona. Ale je to pro milión voličů výsledek zjevně jdoucí proti jeho smyslu.  

Stačí přitom celkem malá změna volebního systému – a příště to bude jinak. Výsledkem voleb bude stav, ve kterém téměř nikdo nebude muset mít oprávněný pocit křivdy.

Doufám, že strany, které se teď dostaly do parlamentu, i v aktuálním šoku či euforii  pochopí, že změna volebního systému na opravdu poměrný je výhodná nejen pro nás všechny, ale i pro ně. Zvlášť nové strany by měly mít před sebou memento mori kdysi kvetoucích OH, ODA, US – znáte ještě ty zkratky? A když ne, pak snad SZ, KDU, SPOZ a další vytvoří v příštích volbách blok pro změnu volebního systému. Vícehlas. A když ani to ne – musí na strany zatlačit občané. Milión nezastoupených voličů – to už přece je hlas, který by měl být slyšet.

Proč dělat pořád tu samou chybu, když řešení existuje?

 Jak by vypadalo vícehlasé pořadové hlasování pro voliče

http://vicehlas.blog.cz/1005/jak-odblokovat-nas-volebni-system-alternativnim-hlasovanim

http://vicehlas.blog.cz/1005/jak-by-pracovala-volebni-komise

http://kaipr.blog.respekt.cz/c/110884/Rozbiti-Hlavy-XXII.html

Připojte se ke skupině na Facebooku:  http://www.facebook.com/group.php?gid=101858616528891